هوش عاطفی (EQ)؛ برگ برنده شما برای استخدام در شرکت های عظیم
به گزارش دَبی بلاگ، هوش عاطفی یا Emotional Intelligence که به اختصار EQ نامیده می گردد، یکی از مهم ترین و با ارزش ترین مؤلفه های لازم برای رهبری در سازمان است و در زمان استخدام افراد جدید باید در نظر گرفته گردد. اگر قصد دارید در سازمان خود فرهنگ منحصربه فردی داشته باشید و ارزش های اساسی ایجاد کنید، ضروری است از افراد دارای هوش عاطفی بالا در تیم های خود بهره ببرید. ماریا دلون، معاون ریاست شرکت Glassdoor، اعتقاد دارد که وجود EQ عامل ایجاد تعهد در بین کارکنان است و سازمان را به یک موفقیت جادویی می رساند.
- 7 مهارت نرم (Soft Skill) که برای پیشرفت در سال 2021 احتیاج دارید
امروز در خبرنگاران مگ قصد داریم تا درباره هوش عاطفی و تأثیر آن بر انجام کارهای تیمی صحبت کنیم. همچنین از راه های پرورش EQ و روش تشخیص افراد دارای این مهارت صحبت خواهیم کرد.
هوش عاطفی چیست؟
هوش عاطفی یا EQ توانایی تشخیص، درک، مدیریت و استدلال به یاری احساسات است. این مهارت یکی از مهارت های نرم (soft skills) بوده و امروزه کارفرماها بیشتر به آن توجه می نمایند. تغییر فرهنگ شرکت ها و تمایل مدیران به ارتقای فرهنگ مهم ترین دلیل تمایل آن ها به جذب افراد با EQ بالا است. افراد دارای این مهارت می توانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار نمایند، تیم های خوب بسازند و عملکرد بالایی داشته باشند.
تا قبل از دهه 1990 که مردم با هوش عاطفی آشنا شوند، مدیران منابع انسانی و صاحبان کسب وکارها احساسات و هوش را عامل مهمی در انجام فعالیت های سازمان ها تلقی نمی کردند و آن ها را جزء دسته عملنمودهای شناختی سازگار در نظر می گرفتند. اما همان طور که می بینیم امروزه EQ یک مطلب مهم و اساسی است که روان شناسان و کارشناسان منابع انسانی مطالعات زیادی در ارتباط با آن انجام می دهند.
تأثیر هوش عاطفی در کار تیمی
هوش عاطفی مهارتی ارزشمند است که در تصمیم های تجاری، مدیریت موقعیت های بحرانی، حل تعارض ها، بحث های انتقادی و چیزهای از این قبیل تأثیرگذار است. مدیرهایی که سطح EQ بالایی دارند می توانند به شکل مؤثرتری در شرایط مذکور عمل نموده، آن را مدیریت نمایند. ایجاد ارتباط و درک متقابل با همکاران، مدیران سطوح مختلف و مشتری ها به مهارتی بیشتر از منطق احتیاج دارد و آن چیزی نیست جز EQ!
مطالعات بسیاری نشان داده است که ارتباط مستقیمی بین هوش عاطفی بالا و رضایت شغلی و عملکرد بهتر وجود دارد. همچنین این مطالعات تعیین نموده است که افراد با ضریب EQ بالاتر، توانایی بیشتری برای مدیریت استرس و رهبری سازمان دارند.
چطور می توانید سطح EQ خود و تیم کاری را افزایش دهید؟
شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که آیا می توانیم هوش عاطفی را بیاموزیم یا ذاتی است؟ تحقیقات نشان داده است که هوش عاطفی را می توان به وسیله آموزش ایجاد کرد و پرورش داد. درست است که مهارت های اجتماعی و ویژگی های شخصیتی بر میزان EQ تأثیرگذار است اما آموزش و تمرین می تواند به شما یاری کند که هوش عاطفی را در خود پرورش و سطح آن را افزایش دهید.
خودمطلعی در ارتباط با هوش عاطفی یک مهارت حیاتی است. برای شناخت احساسات خود تمرین کنید و مطلع خود را نسبت به خودتان افزایش دهید. وقتی بتوانید احساس شادی، عصبانیت و ناامیدی را کامل بشناسید و از هم تفکیک کنید، می توانید نشانه های آن ها را هم بشناسید. این کار به شما یاری می نماید تا در شرایطی که با احساس های مختلف درگیر می شوید، عملکرد بهتری نسبت به دیگران از خود نشان دهید.
هوش عاطفی ارتباط مستقیمی با مهارت های اجتماعی قوی در محل کار دارد. به عنوان مثال مهارت های اجتماعی به شما یاری می نماید تا مخاطب فعالی باشید، نشانه های غیرکلامی را بشناسید و با دیگران ارتباط بهتری برقرار کنید. همین موضوع باعث می گردد که در موقعیت های اجتماعی بیشتری قرار بگیرید و این ویژگی را توسعه دهید و در مقابل، موقعیت های شغلی بهتری هم به دست بیاورید.
درک انگیزه های اصلی اعضای تیم و تأکید بیشتر بر آن ها یکی دیگر از کاربردهای هوش عاطفی است. درک دیدگاه های مختلف می تواند باعث دریافت احترام و حرف شنوی اعضای تیم از رهبر باشد. اگر تا امروز به این نکته توجهی نداشته اید بهتر است از همین حالا اولین قدم را برای درک احساس های اعضای تیم خود بردارید.
- پیش بینی 7 ترند اصلی حوزه سلامت روان در سال 2021
صاحبان کسب وکار می توانند به وسیله آموزش های مختلف به افزایش هوش عاطفی مدیران خود یاری نمایند. همچنین مدیران هم می توانند این برنامه آموزشی را برای پرسنل هم اجرا نمایند تا سطح EQ سازمان بالا رفته و به پیروزیت های بیشتری دست پیدا نمایند. برای آغاز می توانید کارگاه هایی را با موضوع موقعیت های اجتماعی عجیب یا سناریوهای حل تعارض برگزار کنید تا اعضای تیم با تمرین بتوانند EQ و مهارت های مختلف خود را پرورش و بهبود دهند.
چطور می توان در مصاحبه کاری فرد با EQ بالا را شناسایی کرد؟
اگر بتوانید در زمان استخدام و در طول انجام مصاحبه کاری فردی با EQ بالا را انتخاب کنید، قدم بزرگی در راه پیشرفت سازمان برداشته اید. دانیل گلمن، متخصص هوش عاطفی، می گوید که 4 دسته هوش عاطفی وجود دارد؛
- خودمطلعی
- خودتنظیمی
- انگیزه
- یک دلی
در طول مدت مصاحبه استخدامی این ویژگی ها را در فرد متقاضی محک بزنید. مسؤولین استخدام در تیم منابع انسانی می توانند سؤالاتی با توجه به این 4 دسته EQ تنظیم نمایند و در زمان مصاحبه از فرد متقاضی شغل بپرسند. سپس با امتیاز دادن به هر دسته می توانند به راحتی افراد با هوش عاطفی بالا را انتخاب و استخدام نمایند.
سخن آخر
هوش عاطفی یک مهارت نرم بسیار ارزشمند برای حضور پیروز و مؤثر در محیط های کاری و تخصصی است. این مهارت به شما یاری می نماید تا با اعضای تیم ارتباط برقرار نموده و در جهت پیروزیت و رسیدن به هدف اصلی سازمان گام بردارید.
این مهارت قابل فراگیری است و با تمرین و آموزش در شما پرورش می یابد. پس اگر احساس می کنید نسبت به دیگران از میزان کمتری از EQ برخوردار هستید ناامید نشوید. با تمرین می توانید آن را بهبود ببخشید و سطح EQ خود را افزایش دهید.
منبع: zenefits
منبع: دیجیکالا مگpariha.com: پریها: اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری