آشنایی مسجد جامع قزوین Jameh Mosque of Qazvin
به گزارش دَبی بلاگ، در این مقاله از معرفی دیدنی های قزوین تصمیم گرفتیم تا مسجد جامع این این شهر را که یکی از مکان های تاریخی قزوین و جاذبه های گردشگری قزوین محسوب می گردد را به شما کاربران علاقمند به سفر و بازدید از اماکن تاریخی معرفی کنیم پس در ادامه با مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید
تاریخچه شهر قزوین
قزوین متعلق به دوران ساسانیان است که به دستور شاپور رونق یافت. با این حال کاوش ها و یافته های باستان شناسی در دشت قزوین، نشانگر مرحله یکجانشینی و کشاورزی در هزاره هفتم قبل از میلاد و برخورداری ساکنان آن از صنایع اولیه و نظام اجتماعی است. در منطقه قزوین صدها تپه باستانی شناسایی شده و تنها تپه سگزآباد نشانگر شهرمندی 9000 ساله یکجانشینی در این دشت است. منطقه قزوین به لحاظ موقعیت جغرافیایی، نظامی و ارتباطی در دوران های مختلف تاریخ مورد توجه حکومت های مختلف بوده و در زمان شاه تهماسب صفویپایتخت ایران بوده است. با شروع دوره صفوی و استقرار آ ن ها باب جدیدی را برای گسترش همه جانبه شهر قزوین فراهم آورد. قزوین در زمان حکومت صفوی 57 سال پایتخت ایران بوده است.
زبان مادری اکثر اهالی اصیل شهر قزوین فارسی همراه با لهجه خاص قزوینی است. زبان های تاتی، گیلکی و آذری نیز رایج ترین زبان های شهر قزوین هستند. علی رغم جمعیت قابل توجه آذری ها، تات ها و گیلک ها در شهر قزوین، اغلب آن ها بومی خود شهر نیستند و از نقاط دیگر استان به این شهر آمده اند و اکثر اهالی شهرها و روستاهای استان را تشکیل می دهند. کردها و لرها از دیگر اقوام شهر قزوین هستند.
مسجد جامع قزوین
مسجد جامع یا مسجد جامع عتیق قزوین یا مسجد جامع کبیر نام های این مسجد قدیمی هستند . جالب است بدانید که این مسجد بزرگ ترین و قدیمی ترین مسجد ایران است که بنای آن برروی آتشکده های از دوران ساسانیان ساخته شده است . بنای مسجد جامع قزوین در سال 192 هجری به دستور هارون الرشید ساخته شد. و در زمان حمله مغولان به قزوین بخشی از آن از جمله ایوان جنوبی تخریب شد که به مرور زمان دوباره بازسازی گشت
این مسجد بزرگ به شیوه چهار ایوانی درست شده و حیاط و صحن آن با مساحت 4 هزار متر مربع آنقدر بزرگ است که می توان آن را از معدود مساجد ایران دانست که حیاطی به این بزرگی دارد. در چهار گوشه حیاط، 4 ایوان بزرگ می بینید که در دو سمت آن ها رواقی طولانی به چشم می خورد. از ویژگی های منحصربفرد و برجسته این مسجد شبستان زیرزمینی در کنار هشت شبستان بزرگ چهار سمت حیاط است. برای بازدید از این مسجد باید به محله دباغان و غرب خیابان سپه بروید.
در اینجا گنبد فیروزه ای مسجد از دور نمایان است همین که از درب ورودی وارد شدید از میان هشتی ای می گذرید که با آجرکاری های تماشایی مزین شده و شما را به سمت حیاط بزرگ مسجد هدایت می نماید. در این لحظه است که مناره ها و صحن های مسجد را می بینید که با گنبد فیروزه ای و کاشی کاری های جذاب به زیباترین شکل ممکن مسجدی اسلامی را به تصویر کشیده است .
دلایلی که باعث میگردد تا از این بنا دیدن کنیم
- بزرگترین و قدیمی ترین مسجد ایران است
- آثار معماری چند دوره در این بنا مشاهده می گردد (دوره های صفوی , دوره قاجار)
- وجود کتبه های به 5 ردیف به خط کوفی گلدار, نسخ و ثلث
- دارای 4 ایوان و معماری خاص
- برپا بودن موزه سنگ و سفال در این مکان
مقالات بیشتر بخوانید
منبع: تاپ تراول