از سیر تا پیاز کشت گلخانه ای، نگران منابع آبی نباشید

به گزارش دَبی بلاگ، فراوری محصولات کشاورزی یکی از منابع درآمدزایی و اشتغالزایی هر کشور محسوب می گردد که تقویت بخش کشاورزی مانع از خروج ارز و گردش چرخه مالی می گردد.

از سیر تا پیاز کشت گلخانه ای، نگران منابع آبی نباشید

جهت دریافت خدمات اجرای بام باغ با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. روف گاردن و بام سبز با بهترین قیمت و بهترین کیفیت را از ما بخواهید.

به گزارش از ، گلخانه یا گیاه خانه یا گرمخانه محلی برای کشت انواع مختلف گل یا گیاه است که سقف و دیواره های آن به وسیله پوشش های شفاف پوشیده شده است.

پوشش گلخانه باعث ایجاد اثر گلخانه ای و محبوس شدن انرژی خورشیدی درون گلخانه می گردد. گلخانه ها گیاهان را از سرمای زمستان و گرمای تابستان محافظت می کنند.

هر یک از گیاهان برای داشتن رشد مطلوب احتیاج به شرایط خاصی از نظر شدت نور، دمای روزانه، دمای شبانه، میزان رطوبت هوا و خاک دارند.

برای فراوری و پرورش تجاری گیاهان مرغوب در تمام طول سال باید شرایط محیطی مطلوب به همراه کنترل عوامل خسارت زا (نظیر باد، طوفان های ویرانگر، سرما و یخبندان) به وسیله ساختمانی به نام گلخانه ایجاد گردد.

گلخانه به عنوان محیط کنترل شده مطرح می گردد و با توجه به احتیاج روزافزون بازار، چه از نظر فراوری گل و گیاهان زینتی و چه از نظر سبزیجات و صیفی جات خارج از فصل و همچنین فراوری گیاهان دارویی این روش فراوری امروزه به یکی از سودآورترین بخش های کشاورزی تبدیل شده که البته سرمایه گذاری اولیه فراوانی را نیز طلب می نماید.

در ادامه این گزارش، روش کشت گلخانه ای و مزایای آن را از زبان رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان و فراوریکنندگان محصولات گلخانه ای بخوانید.

کیخسرو چنگلوائی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان در گفت و گو با خبرنگار از ، گفت: در زمینه امنیت غذایی و فراوری موادغذایی با دو چالش جدی از جمله افزایش جمعیت و محدودیت هایی که در زمینه عوامل و منابع فراوری نظیر آب و خاک که در ایران و بخصوص خوزستان وجود دارد، روبرو هستیم.

او اضافه نمود: توسعه گلخانه ها یکی از موضوعات و فعالیت هایی است که در بخش کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی درحال پیگیری است، چراکه گلخانه ها می توانند نماد پیوند بین 4 عامل محدودیت آب، محدودیت خاک، انرژی و فراوری مواد غذایی باشد.

چنگلوائی در تشریح مزایای توسعه گلخانه ها و فراوری خوراکی های گلخانه ای گفت: صرفه جویی در آب، به این معنا است که کشت در گلخانه به یک ششم تا یک هشتم آب در مقایسه با کشت در فضای باز و زمین کشاورزی احتیاج دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان، فراوری 10 برابری در واحد سطح در مقایسه با فضای باز، اشتغالزایی برای 8 نفر بطور مستقیم و 4 نفر بطور غیرمستقیم، سازگاری با محیط زیست و از همه مهمتر فراوری محصول خارج از فصل برای ساماندهی بازار و کنترل نوسان قیمت ها و همچنین کسب سود زیاد برای کشاورزان را از دیگر مزایای کشت گلخانه ای عنوان نمود.

این مقام مسئول ادامه داد: در واقع تمام موارد از جمله درآمدزایی، سوددهی، راندمان بالای فراوری، تنظیم و اشباع بازار که از بخش کشاورزی انتظار می رود، در گلخانه ها بصورت یکجا در دسترس است.

او بیان داشت: درحال حاضر در سطح استان حدود 570 هکتار گلخانه وجود دارد که در حدود 380 هکتار آن گل ها و گیاهان زینتی فراوری می گردد و 190 هکتار دیگر آن به فراوری سایر محصولات کشاورزی از جمله سبزی و صیفی اختصاص یافته است.

چنگلوائی توضیح داد: برنامه سازمان جهاد کشاورزی برای توسعه گلخانه ها، 200 هکتار است که تا به امروز تقاضای احداث 125 هکتار گلخانه در سطح استان خوزستان به دست ما رسیده است.

او به اعطای تسهیلات به متقاضیان احداث گلخانه اشاره نمود و اذعان داشت: از نظر ریالی مبلغی معادل 350 میلیارد تومان به آن ها در قالب وام اعطا می گردد.

به گفته چنگلوائی، دولت در امر توسعه گلخانه ها توجه ویژه ای دارد، ضمن اینکه برای واگذاری زمین به متقاضیان احداث گلخانه هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.

او توضیح داد: صدور مجوز و اعطای تسهیلات به سهولت انجام می گردد، به این معنا که از نظر اعطای تسهیلات نیز محدودیتی وجود ندارد و وام با بهره بسیار کم در اختیار متقاضیان قرار می گیرد به این صورت که به متقاضیان در مناطق غیر برخوردار با سود 7 درصد و در مناطق برخوردار با سود 9 درصد وام اعطا می گردد.

به گفته چنگلوائی برای احداث گلخانه هم از نظر تجمعی و هم به ازای هر نفر براساس درخواست نیز محدودیتی وجود ندارد.

او از بهره برداران در استان خوزستان خواست به لحاظ مزایایی که ذکر شد، با مراجعه به ادارات جهاد کشاورزی خوزستان نسبت به تشکیل پرونده اقدام کنند تا در کوتاه ترین زمان نسبت به معرفی آن ها به بانک های عامل برای پرداخت وام اقدامات لازم صورت گیرد.

احمد عاملی مسئول بخش باغبانی جهاد کشاورزی شوش در گفت و گو با خبرنگار از ، محور های مهم بخش کشاورزی را توسعه کشت گیاهان گلخانه ای عنوان نمود و گفت: بنابر ضرورت وجودی توسعه کشت و عملکرد محصول در هر هکتار، از 10 سال پیش، کشت گیاهان گلخانه ای در شهرستان شوش شروع شد.

او اضافه نمود: درحال حاضر یک مجتمع 24 واحدی در شهرستان شوش وجود دارد که علاوه بر کشت سبزی و صیفی، گل و گیاه و رز هلندی کشت و پرورش داده می گردد و کشت آن ها پیروزیت آمیز بوده است.

عاملی درخصوص مزایای کشت گلخانه ای گفت: انجام این نوع کشت، سبب ایجاد اشتغال ثابت برای افراد جویای کار می گردد، به این صورت که در یک واحد 2 هزار متری حداقل 5 نفر مشغول به کار هستند.

این مقام مسئول توضیح داد: در کشت های گلخانه ای تبخیر و تعرق کاهش یافته و همین امر منجر به کاهش مصرف آب می گردد.

مسئول بخش باغبانی جهاد کشاورزی شوش فراوری محصول خارج از فصل را از دیگر مزایا و اهداف کشت های گلخانه ای عنوان نمود و اذعان داشت: پیروز شده ایم بسیاری از محصولات را در خارج از فصل فراوری و به بازار مصرف عرضه کنیم.

او ادامه داد: همچنان با نصب انواع سایبان ها، بخش زیادی از گرمای تابستان که مانع توسعه گلخانه می شد را خنثی نموده و آن را کنترل کردیم و درجه حرارت گلخانه را به 30 درجه و کمتر رسانده ایم که این میزان برای فراوری انواع محصولات گلخانه ای مناسب است.

احمد عاملی بیان داشت: موضوع مهم و قابل توجه در احداث گلخانه ها این است که به ازای یک هکتار کشت گلخانه ای، معادل 8 تا 10 هکتار زمین زارعی آزاد می گردد، به این معنا که محصولی که در کشت گلخانه ای برداشت می گردد، حدود 10 برابر کشت در زمین باز است.

او اظهار کرد: به دلایل مذکور، با ارائه میزان زیادی تسهیلات به متقاضیان و به میزان احتیاج گلخانه ها، توانسته ایم در شهرستان شوش، مجتمع گلخانه ای را راه اندازی کنیم.

عاملی گفت: گلخانه ای که در حال حاضر در شهرستان شوش احداث شده، جزء گلخانه های بسیار پیشرفته به شمار می رود و قابل مقایسه با گلخانه های اروپایی است که کشت در آن ها به روش هیبروپونیک و خاکی انجام می گردد.

او اضافه نمود: کشت های هیبروپونیک با پیروزیت به نتیجه رسیده اند و با وجود هزینه های بالا، کشاورزان از انجام این کشت رضایت دارند، چراکه آفات، علف های هرز و بیماری ها به شدت کنترل شده اند.

پناهی نیا یکی از صاحبان و فعالان گلخانه های مدرن شهرستان شوش در گفت و گو با خبرنگار از ، گفت: در گلخانه های خود حدود 2 هزار متر گوجه فرنگی به روش هیبروپونیک و تمام اتوماتیک کشت نموده ام، همچنین 2 هزار متر گل رز هلندی و 2 هزار متر نیز گوجه فرنگی خاکی کشت شده و می توان بطور فوق العاده، 2 بار در سال کشت گوجه فرنگی را انجام داد.

او در مورد فواید کشت به روش هیبروپونیک نسبت به کشت خاکی بیان داشت: در این روش کشت، محصولات از علف هرز در امان هستند و کنترل بستر کشت در اختیار کشاورز است، یعنی به راحتی می توان تنظیمات موادغذایی مصرفی را تحت کنترل داشت، ضمن اینکه در هر مرحله از رویش گیاه، تمامی کنترل ریشه در دست کشاورز است.

پناهی نیا در مورد شرایط اشتغالزایی در گلخانه اظهار کرد: در حال حاضر 5 نفر بصورت مستقیم و با بهره مندی از بیمه، مزایا و حقوق مصوب اداره و بصورت غیرمستقیم و مقطعی برای بیش از 30 نفر اشتغالزایی شده است.

او ادامه داد: از زمانی که گلخانه احداث شد (شامل 2 فاز است) ، از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان تسهیلات و وام تعلق گرفته است.

صاحب گلخانه مدرن در شهرستان شوش اذعان داشت: پارسال دولت وام هایی با کارمزد 4 درصد را در اختیار گلخانه داران قرار داد و امیدواریم در آینده نیز چنین وام هایی پرداخت گردد تا بتوانیم در بخش فراوری خصوصا کشاورزی پیشرفت داشته باشیم چراکه با اعطای این وام های کم بهره پیروز شدیم 2 هزار متر مربع دیگر به گلخانه اضافه کنیم.

او درخصوص مزایای کشت گلخانه ای اظهار کرد: در این نوع کشت مصرف آب در مقایسه با کشت در فضای باز، بسیار جزئی است و حدود 90 درصد در مصرف آب صرفه جویی می گردد، ضمن اینکه در روش هیبروپونیک، زهاب و پسابی مقوی نیز برای کشاورزی و زارعت زیردست قابل استفاده است.

پناهی نیا بیان داشت: سیستم سرمایشی مهم ترین گزینه در کشت گلخانه ای و کشاورزی در استان خوزستان محسوب می گردد و دمای مناسب محیط به وسیله فن، مه پاش و سایه انداز تامین می گردد.

او استفاده از سایه انداز در گلخانه ها را اقدامی بسیار مهم دانست و توضیح داد: سایه انداز نقش مهمی در کاهش دما از 60 درجه به 35 درجه در تابستان دارد، چراکه این میزان دما برای گیاهان مناسب و مطلوب است.

پناهی نیا ادامه داد: باتوجه به شرایط آب و هوایی خوزستان، تعبیه سیستم گرمایشی ضرورت زیادی ندارد، ولی با استفاده از بخاری در روز هایی که سرما شدت می گیرد، گرمای محیط را برای رساندن به دمای مطلوب و مناسب برای رشد گیاه تامین می کنیم.

او گفت: سالم بودن محصولات فراوریی از جمله؛ گوجه فرنگی برای ما بسیار مهم است و سعی داریم از کود و سموم شیمیایی استفاده نکنیم.

این فراوری کننده محصولات گلخانه ای بیان نمود: کارشناسان جهاد کشاورزی نیز بر فراوری محصولات نظارت دارند و کار سمپاشی را انجام می دهند تا محصول سالم و با کیفیتی به دست مصرف کنندگان برسد.

پناهی نیا ادامه داد: با مسدود کردن ورودی ها و خروجی های گلخانه و همچنین جلوگیری از ورود متفرقه افراد به این محیط از ورود آفات به گلخانه جلوگیری بعمل می آید، همچنین با استفاده از وسایلی نظیر کارت زرد از هجوم آفات به گیاهان جلوگیری می گردد و در صورتی که ناچار به استفاده از سموم شویم، سم های ارگانیک را مورد استفاده قرار می دهیم.

گردش چرخه فراوری احتیاجمند حمایت مسئولان است که با مرتفع کردن راه های اشتغالزایی و فراوری و اعطای تسهیلات بلندمدت و کم بهره، از خروج ارز از کشور و واردات بی رویه به کشور جلوگیری می گردد و افزایش صادرات غیرنفتی را به دنبال خواهد داشت.

گزارش از ملیحه گریزی نسب

گ

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 2 اسفند 1398 بروزرسانی: 8 مهر 1400 گردآورنده: dabiblog.ir شناسه مطلب: 4919

به "از سیر تا پیاز کشت گلخانه ای، نگران منابع آبی نباشید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از سیر تا پیاز کشت گلخانه ای، نگران منابع آبی نباشید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید