راجع به اسیداوریک خون چه میدانید؟
به گزارش دَبی بلاگ، اسید اوریک ترکیب آلی از عناصر کربن، اکسیژن، نیتروژن و هیدروژن به فرمول شیمیایی C5H4N4O3 می باشد. اسید اوریک یک فرآورده زائد حاصل از سوخت و ساز موادی به نام پورین ها در مواد غذایی است. بیشتر اسید اوریک ساخته شده به وسیله بدن در خون حل می گردد و به وسیله کلیه به درون ادرار دفع می گردد.
اسیداوریک بالای خون
برگه آزمایش خون نشان می دهد، اسیداوریک خونتان بالاست. علاقه تان به غذاهای گوشتی انکارناپذیر است، اضافه وزن هم که دارید، به زندگی کم تحرک نیز خو گرفته اید و از همه بدتر نشانه های ابتلا به سندرم متابولیک هم در شما دیده می گردد، یعنی قند، چربی و فشار خونتان، کمی از حد طبیعی بالاتر یا لب مرز است.این موارد در کنار هم می تواند به بالا رفتن اندازه اسیداوریک بدن منجر گردد که حاصل سوخت و ساز سلولی است؛ یعنی به وسیله سلول ها وارد خون و به وسیله کلیه دفع می گردد.
اگر سلول های بدن ما بیش از حد معمول، اسیداوریک فراوری کند یا دفع آن به وسیله کلیه ها کاهش یابد، سطح اسیداوریک در بدن بالا می رود و به گفته متخصصان غدد، در چنین شرایطی باید بشدت مراقب بروز عوارض ناشی از چنین اختلالی یعنی عوارض کلیوی چون سنگ های کلیه یا مسائل مفصلی چون التهاب و درد مفاصل و در نهایت بروز بیماری نقرس بود که یکی از انواع بیماری های التهاب مفاصل یا آرتریت است.
چرا اسیداوریک بالا می رود؟
همان گونه که گفتیم، اسیداوریک حاصل متابولیسم سلولی و در واقع متابولیسم پورین هاست؛ پورین ها گروهی از مواد است که در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و بعلاوه حبوبات وجود دارد.به همین خاطر، سطح اسید اوریک در افرادی که رژیم غذایی گیاهی دارند، پایین است. نداشتن رژیم غذایی مناسب و در پی آن چاقی، بی تحرکی و ابتلا به سندرم متابولیک یعنی بالا بودن قند، چربی و فشار خون می تواند از عوامل بالا رفتن اسیداوریک خون محسوب گردد.
به همین خاطر، دکتر سیدحسین صمدانی فر، فوق تخصص غدد و متابولیسم در گفت و گو با جام جم تاکید می نماید: اگر سطح اسیداوریک خیلی بالا باشد، برای کنترل آن باید دارو تجویز گردد، اما در کسانی که اسیداوریکشان کمی بالاست، ولی بدون علامت هستند و فقط در قالب سندرم متابولیک دچار این مشکل شده اند، با گرفتن یک رژیم کم قند و کم چربی، کاهش وزن و داشتن برنامه ورزشی روزانه چون 30 دقیقه پیاده روی سطح اسیداوریک کاهش می یابد.
به یاد داشته باشید مصرف الکل و غذاهایی که حاوی اندازه زیادی پورین است و غذاهایی چون گوشت قرمز، ماهی، میگو، احشای داخلی نظیر کله پاچه، مغز، جگر، دنبلان، تخم ماکیان و نیز غذاهایی که سطح متوسطی از پورین دارند مثل مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، لوبیاها، قارچ و عدس، سطح اسیداوریک را بشدت بالا می برند.
گرچه بسیاری از افراد بر کاهش و منع مصرف تخم مرغ برای کاهش اسیداوریک تاکید دارند، اما خوب است بدانید تخم مرغ حاوی اندازه کمی پورین است یعنی اسیداوریک خون را خیلی افزایش نمی دهد، ولی باعث افزایش دردهای ناشی از نقرس می گردد.
البته آنالیز ها نشان می دهد، مصرف برخی داروها و ابتلا به برخی بیماری ها باعث افزایش اندازه اسید اوریک می گردد؛ بیماری هایی چون سرطان های خونی، لنفوم و پسوریازیس. حتی مشاهده شده است سکته قلبی نیز می تواند اسیداوریک را به طور موقت در بدن افزایش دهد.
کاهش وزن سریع و غیر اصولی نیز می تواند افزایش اسیداوریک را در پی داشته باشد. گاه برخی بیماری های ژنتیکی نیز منجر به افزایش سطح اسیداوریک می گردد.
چه وقت باید احساس خطر کرد؟
به گفته دکتر صمدانی فر، بیماری که با بالا بودن اندازه اسید اوریک خونش روبرو می گردد باید بشدت مراقب بروز درد و التهاب در مفاصل تحتانی خود باشد تا به طور ناگهانی با حملات نقرسی روبرو نگردد که در چنین صورتی فرایند درمان برای وی سخت تر و طولانی تر خواهد شد.این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه می دهد: بعلاوه از اختلالات کلیوی و احتمال وجود سنگ های اسید اوریکی در مجاری ادراری یا رسوبات اسیداوریکی در کلیه ها نیز نباید غافل شد و بروز هرگونه مشکل در سیستم ادراری را باید جدی گرفت. البته درمان افزایش اسیداوریک در مراحل اولیه و قبل از بروز عوارض گفته شده، با کاهش سطح چربی، قند و فشار خون با داشتن رژیم غذایی مطلوب و تحرک بدنی، براحتی ممکن است.
افزایش اسید اوریک، همواره درمان نمی خواهد
غلظت طبیعی اسیداوریک در خون ما بین 3.8 تا 6.3 میلی گرم در دسی لیتر است و حتی این رقم تا نزدیک 7میلی گرم در دسی لیتر نیز عادی تلقی می گردد.در گذشته پزشکان بر این باور بودند که حتی اگر سطح اسید اوریک به 7 برسد باید درمان های دارویی را برای پیشگیری از بروز اختلالات کلیوی یا بروز بیماری های مفصلی، بویژه نقرس شروع کرد، اما امروزه متخصصان به بالارفتن اسیداوریک خون به گونه دیگری می نگرند.
دکتر صمدانی فر، با شرح این مساله می گوید: افزایش اسیداوریک در بسیاری از افراد ایجاد علامت نمی نماید، یعنی با وجود آن که اندازه اسید اوریک در آزمایش خون، کمی بالاتر از حد طبیعی دیده می گردد، اما در شخص، نشانه ها و عوارض افزایش اسیداوریک یعنی عوارض کلیوی یا مفصلی را نشان نمی دهد.
در چنین شرایطی احتیاج به اقدامات درمانی ویژه ای وجود ندارد و فقط با گرفتن رژیم غذایی نه چندان سخت، سطح اسیداوریک کاهش می یابد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر این که احتیاجی به گرفتن رژیم های سخت و آزاردهنده برای کاهش سطح اسیداوریک در افرادی که عوارضی ندارند، نیست، اضافه می نماید: اما در صورت بروز عوارض کلیوی احتیاج به همکاری و آنالیز های تخصصی از سوی متخصصان اورولوژیست و بهره گیری از شیوه های درمانی برای برطرف مسائل کلیوی وجود دارد.
در صورت بروز درد و التهاب در مفاصل، بویژه در اندام تحتانی چون پاها و وجود خطر ابتلا به بیماری نقرس نیز بیمار باید از سوی متخصصان روماتولوژیست مورد آنالیز و درمان قرار بگیرد.
منبع: سایت راستینه
منبع: راسخون