طرز تهیه آش مخصوص چهارشنبه سوری
به گزارش دَبی بلاگ، خبرنگارانـ چهارشنبه سوری یکی از کهن ترین جشن های ایرانی است که در آخرین شب چهارشنبه سال برگزار می گردد و طبق بعضی از متون تاریخی قدمت این جشن به دوران قبل از ظهور زرتشت می رسد. چهارشنبه سوری پیش درآمدی برای جشن های نوروز است و مردم با برگزاری آن به استقبال بهار می روند. یکی از رسوم چهارشنبه سوری خوردن خوراکی های مقوی و مخصوص این شب باستانی است که در نقاط مختلف ایران متفاوت و متنوع هستند.
آش مخصوص چهارشنبه سوری نوعی آش محلی مازندارنی است که به نام آش ترشی، آش گزنه و یا آش چهل گیاه هم مشهور است و دارای خواص بی شماری است. این آش طعم ترش خوشمزه ای دارد و از نظر غذایی بسیار مغذی و کامل است. در ادامه این مطلب طرز تهیه آش مخصوص چهارشنبه سوری همراه با نکات مهم و فوت و فن های مربوط به تهیه این آش خوشمزه و سنتی تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه آش مخصوص چهارشنبه سوری
چغندر: 300 گرم
برنج نیم دانه: 1 لیوان
باقالی: یک سوم لیوان
نخود: یک سوم لیوان
لوبیا چیتی: یک سوم لیوان
عدس: یک چهارم لیوان
گندم: یک چهارم لیوان
جو: یک چهارم لیوان
ماش: یک چهارم لیوان
سبزی آش خرد شده: 1 کیلو
پیاز داغ و سیر داغ: به مقدار لازم
آب نارنج: نصف لیوان
آبغوره: یک چهارم لیوان
رب انار: 2 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل: به مقدار لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
1 ـ نکات مربوط به سبزی آش
سبزی آش یکی از مهم ترین موادی است که در پخت انواع آش مورد استفاده قرار می گیرد. هرچند بسیاری از افراد تصور می نمایند که حبوبات اصلی ترین ماده به کار رفته در آش است، حقیقت این است که عطر و طعم آش عمدتاً از سبزیجات استفاده شده در آن تأمین می گردد؛ بنابراین هر چه سبزی آش شما تازه تر و خوش عطرتر باشد، غذای شما هم خوشمزه تر خواهد شد. سبزی آش شامل تره، گشنیز، جعفری و برگ اسفناج یا چغندر به مقدار مساوی است. توجه داشته باشید که سبزی آش را نباید خیلی درشت خرد کنید. برخی ها به هوای آش سبزی ها را خیلی درشت خرد می نمایند که درنهایت ظاهر زیبایی ندارد. سبزی آش باید کمی درشت تر از سبزی خورشتی خرد گردد.
2 ـ نکات مربوط به رب انار
رب انار نوعی رب گرفته شده از دانه های انار است که به دو صورت ترش و ملس در بازار موجود است. رب انار معمولا رنگ تیره ای دارد؛ ولی نباید بیش از حد سیاه باشد که نشانه سوختگی رب هنگام پخت است. رب انار مرغوب نباید بیش از حد سفت باشد؛ بعلاوه نباید بوی ترشیدگی بدهد. برای طبخ این غذا سعی کنید رب انار را از فروشگاه های معتبر و یا از کسانی که به صورت خانگی و تمیز رب انار را درست می نمایند، تهیه کنید.
3 ـ نکات مربوط به پیاز داغ
پیاز داغ عطر و طعم بسیار خوبی به آش می دهد؛ اما نکته مهم این است که پیاز داغ باید کاملاً ریز و خشک باشد. برای داشتن یک پیاز داغ پودری و خشک پیاز را به صورت نازک برش بزنید؛ سپس در روغن فراوان که از قبل داغ شده است، سرخ کنید. به این نکته توجه داشته باشید که پیاز باید در روغن شناور باشد؛ بنابراین نباید حجم زیادی از پیاز را در یک مرحله اضافه کنید. بعد از اینکه پیاز سرخ شد، آن را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته گردد. سپس روی سینی پهن کنید. دوباره که این فرآیند را انجام دادید، پیاز های جدیدی را که سرخ کردید، روی پیاز داغ های قبلی نریزید؛ چون باعث روغنی شدن قبلی ها می گردد. علاوه بر این باعث می گردد که پیاز ها حالت خمیری پیدا نمایند.
طرز تهیه آش مخصوص چهارشنبه سوری
1 ـ ابتدا حبوبات را به مدت 24 ساعت خیس کنید و کنار بگذارید تا نفخ آن گرفته گردد.
2 ـ چغندر را پوست و سپس به میزان حبه قند خرد کنید.
3 ـ حبوبات را همراه با برنج خیس خورده داخل یک قابلمه مناسب بریزید و چغندر خرد شده را به آن اضافه کنید. حالا قابلمه را تا جایی که روی مواد را بگیرد، از آب پر کنید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید و شعله را زیاد کنید تا آب جوش بیاید؛ سپس حرارت اجاق گاز را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید و حدود 2 ساعت زمان بدهید تا مواد کم کم بپزند.
4 ـ بعد از اینکه حبوبات و چغندر پخت، اگر آب قابلمه کم شده است، کمی دیگر آب جوش اضافه کنید؛ سپس سبزی آش را همراه با باقالی داخل قابلمه بریزید. بعد از اینکه سبزی حدود 15 دقیقه جوشید، آبغوره، آب نارنج و رب انار را هم به قابلمه آش اضافه کنید و نمک و فلفل بریزید. اجازه بدهید آش 5 دقیقه دیگر بجوشد؛ سپس پیاز داغ و سیر داغ را به آش اضافه کنید و 20 دقیقه بعد اجاق گاز را خاموش کنید. حالا آش را داخل ظرف سرو بکشید و روی آن را با پیاز داغ و سیر داغ تزیین کنید، نوش جان.
منبع: فرارو