چند توصیه کاربردی جهت پیشگیری از کبدچرب
به گزارش دَبی بلاگ، رییس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه متأسفانه طی سال های اخیر شاهد افزایش بروز کبد چرب در سنین کودکی و نوجوانی هستیم، به بعضی از مهم ترین راه چاره ها برای پیشگیری و کاهش بروز کبد چرب اشاره نمود.
به گزارش، دکتر جلال الدین میرزای رزاز - و سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در مصاحبه با ایسنا، با بیان اینکه کبد چرب غیرالکلی در اثر تجمع چربی در سلول های کبد به وجود می آید، گفت: کبدچرب در افراد دارای اختلالات متابولیسم یعنی چربی و قند خون بالا، شیوع بیشتری دارد و در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر گزارش شده است.
وی با بیان اینکه ابتلا به کبد چرب زمینه ژنتیکی نیز دارد، اظهار کرد: متأسفانه کبدچرب نشانه خاصی ندارد و گاهی با افزایش آنزیم های کبدی خود را نشان می دهد. البته با انجام سونوگرافی و فایبرواسکن می توان این بیماری را تشخیص داد.
وی با بیان اینکه متأسفانه طی سال های اخیر شاهد افزایش بروز کبد چرب در سنین کودکی و نوجوانی هستیم، توضیح داد: اضافه وزن و چاقی می تواند زمینه ساز بروز انواع بیماری های مزمن غیرواگیر از جمله کبد چرب باشد؛ بنابراین کنترل اضافه وزن و چاقی مهم ترین راه حل برای حفظ سلامت کبد و پیشگیری از ابتلا به کبد چرب است. البته با توجه به اینکه بچه ها در حال رشد هستند، نباید با بکارگیری انواع روش های نامتعادل و شتاب زده و دادن انواع رژیم های سخت و غیراصولی بدن آن ها را از انواع ریزمغذی ها و انرژی مورداحتیاج برای رشد و سلامتی محروم کرد.
وی با بیان اینکه کبد چرب درمان دارویی قطعی ندارد، گفت: تغییر در شیوه زندگی، درمان اصلی و پیشگیرانه این بیماری است. اولین قدم در درمان کبد چرب در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی، کاهش وزن تدریجی است؛ چراکه کاهش وزن ناگهانی، کبد چرب را تشدید می نماید؛ بنابراین با پیروی از یک رژیم غذایی کاهش وزن تحت نظر متخصص تغذیه، می توانید علاوه به دستیابی به وزن مناسب، کبد چرب را کنترل کنید.
رزاز دریافت فیبر برای پیشگیری و کنترل کبد چرب را ضروری دانست و اضافه نمود: فیبر در انواع سبزی ها و سبوس غلات به مقدار زیادی وجود دارد. البته در فرآیند فرآوری غلات، فیبر آن ها حذف می گردد. بنابرین سعی کنید از نان سبوس دار، جو دوسر و برنج قهوه ای بهره ببرید. میوه ها نیز حاوی فیبر هستند، اما چون حاوی قند فروکتوز هستند، توصیه می گردد از میوه ها به میزان متعادل و با توجه به احتیاج در میان وعده ها استفاده گردد.
وی مصرف مواد غذایی غنی از اسید های چرب امگا 3 را در پیشگیری از بروز کبد چرب موثر دانست و گفت: منابع غنی اسید های چرب امگا 3 عبارتند از ماهی، روغن کانولا، تخم بذر کتان و گردو که البته باید به میزان کافی در رژیم غذایی گنجانده گردد تا منجر به افزایش وزن نگردد. همچنین در سبزی هایی مانند گیاه خرفه، اسفناج و بعضی از انواع سبزی خوردن، پیش ساز های امگا 3 وجود دارد که در بدن به امگا 3 تبدیل می گردد.
وی با بیان اینکه وعده های غذایی نباید از برنامه غذایی حذف گردد، توضیح داد: تعداد وعده های غذایی باید زیاد و حجم شان کم باشد. اگر حجم بالایی از مواد غذایی را در یک وعده مصرف کنید، مقدار بیشتری از مواد غذایی در کبد به تری گلیسیرید تبدیل می گردد که کبد چرب را تشدید می نماید.
این عضو هیات علمی دانشگاه با برشمردن توصیه هایی جهت پیشگیری از بروز و تشدید کبد چرب، اظهار کرد: پاک کردن چربی های قابل رؤیت گوشت قرمز و سفید، مصرف هفتگی حداکثر 2 بار گوشت قرمز، پرهیز از مصرف غذا های آماده و فست فود از جمله همبرگر، پیتزا، سیب زمینی سرخ نموده در حدامکان، مصرف محدود انواع سس ها، سوسیس، کالباس، کنسرو ها و غذا های تولید شده، پرهیز از مصرف چربی گوشت ها، پوست مرغ، پوست ماهی، کره، خامه، شیرینی خامه ای و غذا های سرخ شده تا حد امکان و خودداری از مصرف پنیر و لبنیات پرچرب بعضی از راه حلهاست.
رزاز در سرانجام ورزش و تحرک بدنی را برای مبتلایان به کبد چرب ضروری دانست و گفت: حتما باید روزانه 30 دقیقه تا یک ساعت ورزش هوازی نمایند؛ چراکه با افزایش فعالیت بدنی، چربی کمتری در سلول های کبد ذخیره می گردد و مطالعات نشان داده اند که ورزش منظم، بویژه ورزش های هوازی می تواند برای پیشگیری و کنترل کبد چرب موثر باشد.
منبع: ایسنا
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانdorezamin.com: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!